Kuinka paljon kofeiinia kahvikupissa todella on eri kahvijuomien mukaan

Kahvipavut

Lähes kaikki varmasti tietävät, että kahvi sisältää kofeiinia. Tämän kofeiinin määrä voi kuitenkin vaihdella paljon eri kahvijuomien välillä. Suomalaisille erittäin tuttu usein aamukahvina nautittu perinteinen suodatinkahvi sisältää noin 90-100 mg kofeiinia kahvikupillista kohti. Mutta kuinka paljon kofeiinia kahvikupissa on, jos nautitaankin erikoiskahvi? Kerron sen sinulle seuraavaksi, jotta osaat arvioida päivittäistä kofeiinin kulutustasi. On myös hyvä muistaa, että kofeiinin suositeltu päiväannos on 400 mg.

Kuinka paljon on kofeiinia kahvikupissa erikoiskahvien kohdalla

Tiesitkö, että keskimääräinen espresso sisältää vain noin 64 mg kofeiinia kuppia kohti. Sitä voi siis juoda suodatinkahvia enemmän ennen kuin päivittäinen suositusannos ylittyy. McDonalds’ista tuttu suuri kahvi taas sisältää reilusti suodatinkahvia enemmän – noin 133 mg – kofeiinia. Starbucksin suuri 4,7 desin kahvi taas sisältää huimat 330 mg kofeiinia ja monet Frezza -kahvipullot 50-100 mg kofeiinia 2,5 desin pulloa kohden.

Erilaisten kahvien kofeiinipitoisuuksissa voi siis olla suuria eroja. Ne kannattaa ottaa huomioon etenkin, mikäli huomaa liiallisen kofeiinin oireita, kuten päänsärkyä, ruoansulatusongelmia tai jopa unettomuutta, mikäli kahvia juodaan illalla. Liiallinen kahvin nauttiminen ei siis kannata. Kahvin terveyshyödyt tulevat paremmin esiin ilman liiallisen kofeiinin sivuvaikutuksia, kun käyttää sitä vain suositellun määrän.

Liiallinen kofeiini aiheuttaa vieroitusoireita

Jo neljä kuppia kahvia päivässä voi riittää kofeiiniriippuvuuden kehittymiseen. Tällöin kahvin juonnin lopettaminen yhtä äkkiä voi aiheuttaa ikäviä vieroitusoireita. Sen merkkinä on väsymys, ahdistus ja päänsärky. Kannattaa siis tarkkailla kofeiinin saantiaan, mikäli käyttää kahvia runsaasti ja päivittäin. Olo on usein paljon virkeämpi, kun pitää kofeiinin saannin kohtuullisena.