Kahvin terveyshyödyt tai -haitat on hyvin kiistelty ja tutkittu aihe, ja sekä hyötyjen että haittojen puolesta löytyy monenlaista tutkimusta. Vaikka kahvi sisältää monia ainesosia, kofeiini on se tärkein ainesosa, joka meihin vaikuttaa, ja josta tutkijat ovat kiinnostuneita. Ennen kaikkea kofeiini on psykoaktiivinen aine, joka stimuloi keskushermostoa ja aiheuttaa piristävän vaikutuksen.
Kahvikupin kofeiinipitoisuus
Kuinka paljon yksi kahvikuppi sitten sisältää kofeiinia? Yhdessä kupillisessa perinteistä suodatinkahvia on keskimäärin 90-100 mg kofeiinia. Suositeltu päiväannos on tutkimusten mukaan 400 mg, eli noin neljä kupillista kahvia päivässä. Kahvin terveyshyödyt tulevat esille juuri kohtuullisessa käytössä. Kahvin piristävän vaikutuksen on todettu parantavan suorituskykyä ennen treeniä tai keskittymiskykyä työpäivän aikana. Useiden tutkimusten mukaan kahvi laskee sydänkohtauksen riskiä sekä riskiä sairastua syöpään. Sen on myös todettu suojelevan aivoja dementiaa ja Alzheimerin tautia vastaan. Suuren antioksidanttipitoisuutensa ansiosta kahvi suojaa kehoa monella tapaa. Siitä saattaa olla hyötyä jopa painonpudotuksessa, koska kofeiini auttaa pilkkomaan rasvaa. Täytyy muistaa, ettei kahvi ole kuitenkaan ainut kofeiinin lähde, sillä kofeiinia on esimerkiksi myös teessä ja suklaassa, puhumattakaan energiajuomista, joissa sitä on kahviin verrattuna moninkertaiset määrät.
Milloin sitten puhutut haittavaikutukset tulevat esille? Jos suositeltu kohtuullinen kahvin määrä päivässä ylittyy, saattaa haittavaikutuksia ilmetä. Yleisin haittavaikutus on kahvin vaikutus unen laatuun juuri kofeiinin piristävän vaikutuksen takia. Joillekin kofeiini saattaa aiheuttaa myös levottomuutta ja hermostuneisuutta. Kofeiini vaikuttaa kuitenkin jokaiseen eri tavalla, ja oman kofeiinirajansa saa selville vain kokeilemalla ja kuuntelemalla omaa kehoaan. Toiset ovat herkempiä kofeiinin vaikutuksille kuin toiset, eivätkä juo kahvia ollenkaan, koska se aiheuttaa levottomuutta, tai eivät juo kahvia iltapäivän jälkeen, koska menettävät yöunensa. Toiset taas tarvitsevat vielä ennen nukkumaan menoakin päivän viimeisen kahvikupposensa, eikä se vaikuta heidän unen laatuunsa millään tavoin.
Milloin kahvia tulisi välttää
Vaikka kahvin terveyshyödyistä onkin paljon näyttöä, kahvi ei silti sovi kaikille, tai sitä suositellaan jopa välttämään. Kuuntele siis omaa kehoasi ja vältä kahvia, jos tunnet olevasi herkkä kofeiinille ja saat siitä oireita. Kofeiinia ei myöskään suositella raskaana oleville tai pienille lapsille. Muuten kahvi on turvallinen juoma, eikä siitä kohtuullisesti käytettynä ole merkittävää haittaa.