Espresson valmistus kahvinkeittimellä

Kupillinen espressoa kahvilassa.

Haluatko itsellesi haastetta? Espresson valmistus kahvinkeittimellä on sellainen eikä välttämättä maku ole sitä, mihin olet tottunut tyylikkäässä kahvilassa espressolaitteella valmistettuna. Aito ja oikea espresso valmistetaan uuttamalla, joten siihen tarvitaan suhteellisen korkea paine. Suodatusprosessi on todella lyhyt ja vaatimukset ovat korkeat myös kahville, kahvin jauhatukselle ja laadulle sekä tietysti sen valmistajalle. Harjoitus tekee mestarin ja kahvinkeittimellä voit tehdä espresson esimerkiksi jauhamalla pavuista kahvin juuri ennen keittämistä.

Espresson valmistus kahvinkeittimellä, mitä pitää huomioida?

Miten siis taiotaan kunnon Espresso kahvinkeittimellä? Ensimmäinen mietittävä asia on kahvin hienous. Jauhatusasteella on tärkeä vaikutus kahvin onnistumiseen. Kahvin tulee olla riittävän hienoa, jotta miellyttävä makuelämys saadaan siitä irti. Vesi ei saa lorahtaa läpi vauhdilla, mutta liian hieno kahvikaan ei ole oikea ratkaisu. Siksi onkin hyvä, että hankit espresso papuja ja nekin riittävällä vahvuusasteella sekä jauhat kahvisi itse.

Jos ensimmäinen jauhatuskerta ei tuo riittävän hienoa kahvia, voit yrittää jauhaa kahvin vielä toistamiseen. Espressokoneella tehdessä kahvin purut painellaan tiiviisti sihtiin, mutta kahvinkeittimellä ei kannata niin tehdä, koska siinä vesi ei tule paineella ja se voikin näin jäädä kahvinpurujen päälle eikä tule riittävän nopeasti alas. Sopivan jauhatuksen löydät parhaiten kokeilemalla.

Espresso kahvinkeittimellä, entä miten jatketaan?

Espresson valmistus kahvinkeittimellä ei pääty siihen, että saat hienot kahvinpurut suodattimeen. Siinä missä espressokeittimellä tehtävä kahvi tulee nopeasti alas kuumaan kuppiin, suodatinkahvissa menee huomattavasti kauemmin. Oikea espresso on parhaimmillaan silloin, kun se valuu kuppiin noin 25 sekunnissa. Ja se näyttää hunajaisen maukkaalta kupissa. Tämä ei vain normaalilla keittimellä onnistu, mutta jos löydät itsellesi juuri oikean, omaan makuusi sopivia papuja, pääset aika lähelle oikeaa tuntumaa.

Eikä espresson valmistus kahvinkeittimellä jää vielä tähän. Usein se tärkein ja näyttävin tulos saavutetaan silloin, kun haluat vielä nauttia juomasi maitokahvina. Kahvinkeittimen kautta et voi maitoa suodattaa tai kuumentaa vaan sinun on siihen hankittava suhteellisen edullinen maidonvaahdottaja. Maito ei saa kuumeta liikaa ja sen kanssa pitää malttaa mielensä.

Espresson keittäminen ja kasino ovat yhtä jännittäviä

Moni meistä odottaa ja haluaa espressoltaan täydellisyyttä. Tavallisella kahvinkeittimellä siihen on vaikea päästä, mutta hyvällä tuurilla ja sinnikkäällä yrittämisellä kaikki on kuitenkin mahdollista. Sama pätee, kun piipahtaa katsomassa, millaisia kasinopelejä Suomikasino tarjoaa. Ehkä ensimmäisellä kerralla ei pääse voiton makuun, mutta sinnikäs yrittäminen sekä käyttämällä hyödyksi kasinon bonustarjoukset, voi päämäärä olla lähempänä kuin arvaatkaan. Mukava voitto maistuu yhtä hyvältä kuin onnistunut espresso ja sen jälkeen sitä haluaakin lisää, ainakin yrittää.

Arabiankahvi eli Coffea arabica on yksi suosituimmista kahvipavuista. Arabicaa on kahvintuotannosta kaikkiaan yli 70 prosenttia, joten se on varmasti meille kaikille tuttu. Sitä voit kasvattaa myös täällä Suomessa huonekasvina. Mikä olisi mainiompaa kuin poimia omat pavut tuoreelta omasta kahvipensaasta. Mielenkiintoinen on myös se tieto, että arabicassa on vähemmän kofeiinia kuin muissa.

Espresson valmistus kahvinkeittimellä, onko se niin vaikeaa?

Hyvän kahvin valmistus vaatii tilkkasen osaamista, mutta erityisen tärkeää on se, että välineet ovat mahdollisimman puhtaat. Kahvinkeittimeen pitää lisätä aina raikasta vettä ja pannu on syytä pitää mahdollisimman puhtaana. Kun asettelet suodatinpaperin suppiloon, se on hyvä kastella. Se poistaa paperin makua, mutta toisaalta se myös kosteuttaa kahvinpuruja alhaalta päin ja saa kahvista maukkaampaa.

Paras tapa keittää kahvia on jauhaa kahvi juuri ennen kehittämistä. Suodatinkahvi menettää heti makuaan, kun paketin on avannut ja kahvi pääsee ilman kanssa tekemisiin. Siinä ei auta edes tiivis säilytysastia. Pavut säilyvät sen sijaan paremmin.

Se, minkä me aina unohdamme, on kahvin sekoittaminen ennen tarjoilua. Tällöin koko pannullisen maku tasaantuu ja ne viimeisetkin pisarat maistuvat yhtä hyvältä. Ja se viimeinen, kahvi on aina parasta, mitä tuoreempaa sen. Älä siis seisota sitä lämpölevyllä tarpeettomasti. Ja vielä: espresson valmistus kahvinkeittimellä on mahdollista, se vaatii harjoittelua ja hyvä onkin itselleen kirjata määrät sekä toimenpiteet ylös seuraavaa kertaa varten.