Hyvän kahvin valmistus

Kahvia voi valmistaa monella tavalla

Kahvia voi valmistaa monella eri tavalla, eikä hyvän kahvin valmistus ole vaikeaa. Suomalaisille tutuin menetelmä on suodattaminen, mutta oletko koskaan kokeillut, millaista on kahvi ilman suodatinpussia ? Kestosuodatin on toki hyvä ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisille suodatinpusseille. Nyt en kuitenkaan puhu kestosuodattimista, vaan haluan haastaa suomalaiset kokeilemaan muitakin tapoja valmistaa kahvia kuin suodattamalla. Esittelen seuraavaksi muutamia eri tapoja.

Kahvin suodatus

Kuten sanottu, kahvin suodatus on yksi hyvän kahvin valmistustapa ja se onkin yleisin ja perinteisin tapa valmistaa kahvia Suomessa. Suodatinperiaatteella toimivia kahvinkeittimiä on saatavilla monenmerkkisiä, mutta kaikki toimivat samalla periaatteella. Kaada raikas kylmä vesi kahvinkeittimen vesisäiliöön. Käytä keittimeen sopivan kokoista suodatinpussia tai kestosuodatinta. Annostele mieleistäsi kahvijauhetta suodattimeen yksi kahvimitallinen kahvikuppia kohden. Käynnistä kahvinkeitin ja anna veden valua suodattimen läpi. Kun kaikki vesi on valunut, valmis kahvijuoma suositellaan sekoittamaan ennen tarjoilua, jotta vahvin kahvi ei jäisi pannun pohjalle. Kahvi kannattaa tarjoilla puolen tunnin kuluessa valmistuksesta, jotta se maistuisi tuoreelta. Suodattamiseen tarkoitettuja kahvijauheita on saatavilla monella eri paahtoasteella. Perinteisen vaalean paahdon sijaan kannattaa kokeilla, miltä tummapaahtoinen kahvi maistuu luottokahvinkeittimesi läpi suodatettuna!

Suodatinkahvista espressokahviin

  • Hyvän kahvin valmistukseen on monia eri menetelmiä
  • Suodatinkahvi
  • Mutteripannu
  • Pressopannu
  • Espressolaite
  • Pannukahvi
Kahvia voi valmistaa monella tavalla

Suodatinkahvin ja pannukahvin lisäksi suomalaiset osaavat jo nykyään nauttia kahvinsa muullakin tavalla valmistettuna. Erikoiskahvit ovat tulleet matkustelun myötä tutuksi ja suomalaisiinkin kahviloihin jäädäkseen. Ne ovat rikastuttaneet suomalaista kahvilakulttuuria, ja moni tilaakin kahvilassa perinteisen suodatinkahvin sijaan cappuccinon, latten tai muun erikoiskahvin. Nämä niin sanotut erikoiskahvit ovat espressolaitteella valmistetusta kahvista tehtyjä kahvijuomia. Espressolaitteet ovat tuttuja kahviloista ja niiden käsittelemiseen tarvitaan usein kokenut barista. Tämän ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa espressokahvin nauttimista vain kahvilaoloihin. Espressolaitteen voi hankkia myös kotiin ja opetella käyttämään sitä kuin kunnon barista. Espressolaitteita on saatavilla niin manuaalisia kuin automaattisiakin, joissa sinun tarvitsee vain lisätä vesi ja kahvinpavut, ja kone jauhaa ja valuttaa kahvin automaattisesti.

Mutteripannu vai pressopannu?

Baristan ammattina on valmistaa erikoiskahveja

Mutteripannulla valmistat espresson helposti

Jos et raaski hankkia kallista espressolaitetta kotiisi, hyvän kahvin valmistus käy helposti myös liedellä kuumennettavalla mutteripannulla, jolla espresso on perinteisesti valmistettu Italiassa. Myös pressopannu on yksi vaihtoehto valmistaa maukasta kahvia, joka eroaa perinteisestä suodatinkahvista. Pressopannua ei tarvitse kuumentaa liedellä toisin kuin mutteripannua, vaan kahvijauhe laitetaan pannun pohjalle ja kuuma vesi kaadetaan päälle, jolloin kahvi hautuu pannussa itsestään.