Mutteri- eli mokkapannu on monen kahvinautiskelijan suosikki kahvin valmistukseen, sen avulla valmistat täyteläisen ja vahvan kahvin. Mutteripannun käyttö kahvin valmistamiseen aloitetaan valitsemalla oikea kahvilaatu. Mutteripannuun suositellaan kahvia, joka on jauhettu keskikarkeaksi, esimerkiksi espressojauhatus on liian hienoa käytettäväksi. Yleinen luulo, että mutteripannulla tehdään espressoa ei pidä paikkaansa. Paahtoasteesta parhaiten mutteripannukahviin sopii vaalea espressopaahto tai keskipaahtoinen kahvi. Parhaimman kahvin saa vastajauhetuista kahvinpavuista, ja monella hyvästä kahvista nauttivalla löytyykin keittiöstä oma kahvimylly.
Näin teet täydellistä kahvia – mutteripannun käyttö
Kahvin valmistamisessa mutteripannulla on tärkeää, että vesi lisätään venttiilin alaosaan saakka. Suodatin täytetään kahvilla ja pinta tasoitetaan esimerkiksi sormella, kahvia ei paineta suodattimeen. Suodatin laitetaan paikalleen alaosan päälle ja yläosa kierretään tiiviisti kiinni. Lieden levy laitetaan lämpenemään korkealle lämmölle ja mutteripannu asetetaan levylle. Pannun kansi jätetään auki, näin nähdään milloin kahvi alkaa pulputa yläosaan. Tässä vaiheessa pannun voi ottaa pois levyltä ja kansi laitetaan kiinni. Kun pulppuaminen loppuu, aromikas ja täyteläinen kahvi on valmista nautittavaksi.
Kun pannu on jäähtynyt, kahvinkeittimen puhdistus aloitetaan. Alumiinisille pannuille ei suositella pesuaineen käyttöä, huolellinen pesu kuumalla vedellä ja puhdistaminen ovat riittäviä. Muissa pannuissa voi käyttää käsitiskiainetta apuna. Pannun ylä- ja alaosat kierretään irti toisistaan. Suodatin poistetaan ja kahvinporot laitetaan biojätteeseen. Osat huuhdellaan huolellisesti juoksevan veden alla, tarvittaessa voi käyttää harjaa apuna. Osat laitetaan kuivumaan ylösalaisin, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.
Mutteripannun valinta
Pannun koon valintaan vaikuttaa, kuinka paljon kahvia tarvitaan valmiina, saatavana on esimerkiksi 1-12 kupin välillä. Yhden kupin pannulla saa espressokupillisen kahvia eli noin 90 millilitraa. Mukilliseen kahvia siis tarvitaan isompi pannu. Mutteripannulla keitetty kahvi sisältää kuitenkin enemmän kofeiinia, joten iso mukillinen saattaa aiheuttaa oireita kuten sydämentykytystä ja levottomuutta. Kahvia ei voi säilyttää mutteripannussa, joten kupilliseen maukasta ja vahvaa kahvia tulee aina keittää uusi pannullinen.