Kuinka tehdä jääkahvi kotona

Jääkahvi.

Herkullista jääkahvia varten ei tarvitse lähteä kahvilaan, sillä itse tehty jääkahvi kotona on myös loistava vaihtoehto. Sen valmistaminen ei myöskään vaadi mitään erikoisia kahvikoneita tai -laitteita tavallisen kahvinkeittimen lisäksi. Jokainen kahvin ystävä pääsee siis nauttimaan tästä herkullisesta kahvijuomasta pienellä vaivalla ja usein jo valmiiksi kotoa löytyvien raaka-aineiden avulla. Tämän kahvijuoman valmistamiseen on olemassa monenlaisia reseptejä. Kerron teille niistä muutaman helpon vaihtoehdon, jotka onnistuvat keneltä tahansa.

Helppo jääkahvi kotona

Juoma ei vaadi mitään erikoisia kahvilaitteita tai erikoiskahveja. Sen voi valmistaa haluamastaan kahvista, kuten esimerkiksi tummapaahtoisesta suodatinkahvista. Jääkahvi pikakahvista on myös hyvä vaihtoehto. Jääkahvin valmistus vaatii myös jääpaloja. Kahviin kuuluu myös maito ja siihen voi laittaa esimerkiksi vaahterasiirappia tuomaan makua. Herkun valmistaminen aloitetaan kuin minkä tahansa aamukahvin keittäminen eli ensin keitetään kahvi.

Kahvin joukkoon sekoitetaan hieman vaahterasiirappia ja noin 3 desilitraa maitoa. Tämä hieman jäähtynyt seos kaadetaan jääpaloilla puoliksi täytettyihin laseihin ja nautitaan heti pillillä. Tummapaahtoisen kahvin lisäksi myös keskitumman paahtoasteen kahvit sopivat jääkahveihin. Maidon voi myös korvata esimerkiksi kaurajuomalla ja vaahterasiirapin tilalle voi laittaa vaikka kaksi lusikallista agavesiirappia tai hunajaa.

Jääkahvi pikakahvista

Jääkahvi kotona onnistuu jopa kahdessa minuutissa pikakahvin avulla. Juomaa varten tarvitaan vain pikakahvia, vettä, maitoa ja jäitä. Kahviin voi myös lisätä halutessaan myös muita raaka-aineita makua tuomaan. Herkuttelun nälkään jääkahvin pariksi sopivat esimerkiksi makusiirappi ja koristeeksi kermavaahto ja suklaakastike. Tämän kahvin valmistuksessa ei tarvitse käyttää lainkaan kahvinkeitintä, joten kahvin voi valmistaa helposti vaikka telttaretkellä tai piknikilläkin.

Jääkahvi kotona pikakahvista vaatii kuitenkin veden lämmittämisen esimerkiksi mikrossa, kattilassa tai vedenkeittimisessä. Kaada seuraavaksi lasiin muutama ruokalusikallinen kiehuvaa vettä ja sekoita joukkoon kukkurainen ruokalusikallinen pikakahvia. Kahvi saa olla erittäin vahvaa. Täytä sitten koko lasi maidolla ja lisää joukkoon halutessasi muut raaka-aineet, kuten makusiirappi. Lisää sitten jäät, sekoita ja nauti!

Jääkahvi sopii herkutteluhetkiin

Herkullinen kahvijuoma sopii loistavasti esimerkiksi herkuttelu- tai rentoutumishetkiin. Siitä saa muokattua raaka-aineita muuttamalla juuri niin makean ja erikoisen kuin itse haluaa. Juoma sopii herkkusuille esimerkiksi kermavaahdolla koristeltuna ja viikonloppuiltoihin drinkin muodossa lisäämällä kahviin vaikka kahvilikööriä. Jääkahvi sopii yhtä hyvin variaatiosta riippuen niin perheiltoihin, ystävien kanssa nautittavaksi kuin yksinkin vietettyihin herkutteluhetkiin. Yksin nauttiessa esimerkiksi Galaksino tarjoaa loistavaa viihdettä nautittavaksi jääkahvin kanssa.

Herkullinen ja helppo resepti jääkahviin syntyy kätevästi oman maun mukaan. Yhdistä kahviin suosikkisuodatin- tai pikakahvisi, suosikkimaitojuomasi tai suosikkikasvijuomasi sekä muut raaka-aineet, joista pidät. Jääkahviin sopii tyypillisten raaka-aineiden lisäksi esimerkiksi sokeri, fariinisokeri, siirapit, kivennäisvesi, espresso, karamellikastike ja soijamaito. Sitä voi kaataa myös lasiin vaniljajäätelön päälle kunnon herkutteluhetkeä varten. Kermavaahto kruunaa annoksen.

Jääkahvi kotona monella tapaa

Jääkahvin tekemisessä on lähes vain mielikuvitus rajana. Erilaiset kahvilaitteet tarjoavat mahdollisuuksia tehdä erilaisia jääkahveja. Esimerkiksi espresson valmistus kahvinkeittimellä on mahdollista, mutta parhaimman lopputuloksen saa espressokoneella. Nämä kahvikoneet tarjoavat erilaisia tapoja valmistaa jääkahvia. Kahvimaut vaikuttavat tietenkin myös lopputulokseen. Joskus kannattaakin kokeilla rohkeasti myös erikoisempia kahvimakuja jääkahvin valmistamisessa ja yllättyä positiivisesti.

Tehosekoitinta voi käyttää myös jääkahvin valmistamisessa. Kahvista tulee vaahtomaisempaa kun apuna käytetään tehosekoitinta. Jääkahvin valmistamiseen on siis tarjolla monia eri tekniikoita, raaka-ainevaihtoehtoja sekä laitteita, joita yhdistelemällä voi luoda juuri omaan makuun sopivan kahvijuoman.

Jääkahvi kotona on siis erittäin helposti valmistuva ja monipuolinen kahvi. Eniten aikaa valmistuksessa viekin jääpalojen jäädyttäminen. Cold brew, eli kylmäuutettu kahvi, on kuitenkin vaihtoehto jääpaloille. Sen voi tehdä kotona mittaamalla astiaan kahvipuruja ja kylmää vettä. Yhteen litraan laitetaan noin 120 grammaa kahvipurua. Kahvia haudutetaan vähintään 8 tuntia, jonka jälkeen kahvi siivilöidään pois erittäin tiheäreikäisen siivilän tai suodatinpaperin läpi ja kahvi on valmis.